V roku 2019 sa na Slovensku predalo celkovo 101 568, čo je o takmer 3 500 vozidiel viac, ako tomu bolo rok predtým.

posledné príspevky

ŠKODA sa na celkovom výsledku podieľala s počtom 20 211 predaných vozidiel. Stala sa tak najpredávanejšou automobilovou značkou za rok 2019. Trhový podiel značky vzrástol a dosiahol úroveň 19,9 %. Najžiadanejšími modelmi boli FABIA a OCTAVIA. Významný výsledok možno pozorovať aj na počte predaných kusov modelu SCALA, ktorý ŠKODA uviedla na slovenský trh len v polovici apríla minulého roka.

Konateľ spoločnosti Marek Ružička sa k výborným výsledkom vyjadril nasledovne:

„Sme skutočne hrdí na to, že sme pre Slovákov jednoznačne voľbou číslo jeden a chcel by som sa našim zákazníkom poďakovať za prejavenú dôveru. Robíme maximum preto, aby sme prinášali tie najnovšie technológie v kombinácii s vysokou kvalitou. Minulý rok bol naozaj bohatý. Uviedli sme na trh nový model SCALA, modernizovali vlajkovú loď – model SUPERB a obohatili sme našu SUV ponuku o mestský crossover KAMIQ. Momentálne portfólio našej značky tak dokáže naplniť požiadavky naozaj širokej skupiny zákazníkov. Navyše sme vstúpili do éry elektromobility a veľmi úspešne sme naštartovali predaj elektrických vozidiel.“

.

Najobľúbenejšia bola FABIA

Prvenstvo značky ŠKODA potvrdzuje aj poradie najpredávanejších modelov na Slovensku. Prvú priečku obhájil model FABIA (5 474 ks). V tesnom závese skončil ikonický model OCTAVIA (5 218 ks). V prvej desiatke najpredávanejších modelov sa objavili aj ŠKODA KAROQ a KODIAQ. Svoj prím si v kategórii strednej triedy opäť obhájil aj model SUPERB s 1 484 predanými kusmi.

ŠKODA nezaostáva ani v segmente SUV. Suverénnym víťazom spomedzi rodiny SUV značky ŠKODA sa stal model KAROQ, ktorý bol zároveň druhý najpredávanejší model na Slovensku. Predalo sa ho totiž až 2 344 kusov. Z modelového radu KODIAQ sa predalo celkovo 1 949 kusov. K vynikajúcemu výsledku prispel aj predaj modelu KAMIQ (338 ks), ktorého predaj sa spustil až koncom roka.

Úspešné neboli len stálice z portfólia značky ŠKODA. Obľúbené boli aj novinky – SCALA a KAMIQ. Napriek tomu, že sa model SCALA predával len necelých 9 mesiacov, dosiahol výborný výsledok až 1664 predaných kusov. Na záver roka ŠKODA uviedla na trh model KAMIQ, ktorý si domov odviezlo až 338 zákazníkov.

Rok 2019 – významný míľnik v histórii značky

Rok 2019 bol pre značku ŠKODA prelomový ešte z jedného dôvodu. Tým je vstup do éry elektromobility. Na trh boli uvedené dve novinky. Prvým je plne elektrický model CITIGOe iV, ktorý ponúka lokálne bezemisné riešenie s dojazdom až 253 km.

Pohon zaisťuje elektromotor s výkonom 61 kW, ktorý poháňa predné kolesá. Maximálny točivý moment 212 Nm je k dispozícii hneď po štarte. Pružné zrýchlenie zo 60 na 100 km/h tak zvláda za 7,3 s, zrýchlenie z 0 na 100 km/h trvá 12,3 s. Maximálna rýchlosť je 130 km/h.

Tým druhým je plug-in hybrid vlajkovej lode značky, model SUPERB iV. Prvý sériovo vyrábaný model značky ŠKODA s takouto technológiou kombinuje spaľovací motor 1,4 TSI a elektromotor. Batéria má kapacitu 13 kWh a emisie CO2 pri kombinovanej doprave tvoria menej ako 35 g/km. Celkový dojazd v kombinovanom režime je až 930 km, v čisto elektrickom režime to môže byť až 56 km.

(zdroj: skoda-auto.sk)