210 rokov histórie, 210 rokov neuveriteľných okamihov.

PEUGEOT je značka, ktorú pomáhali vytvárať kreatívni ľudia, inžinieri a dizajnéri, ktorí viac než dve storočia búrali existujúce pravidlá, aby mohli premýšľať a tvoriť nové štandardy mobility.

Vďaka tomuto  spojeniu výnimočných žien a mužov značka PEUGEOT nikdy neprestala znovu objavovať samu seba a v priebehu rokov sa stávala stále silnejšou tak, aby s dôverou mohla čeliť výzvam budúcnosti.

Peugeot pre nás pripravil sériu 12tich krátkych filmov. Vybrať iba 12 však určite nebolo ľahkou úlohou.

Hlboko sa ponorte do histórie značky Peugeot prostredníctvom videí ilustrujúcich formujúce momenty značky.

ARMAND PEUGEOT

“Nebojte sa ničoho! Verte si!” (1849-1915)

Nezávislý a  zvedavý duch, vždy hľadiaci smerom do budúcnosti:

PEUGEOT motorky? To bol on.

Automobily PEUGEOT? Aj to bol on.

Armand PEUGEOT vždy veril, že automobily čaká veľká budúcnosti, často aj vtedy, ak ostatní túto jeho vieru nezdieľali.

Najmä vďaka jeho vycibrenému vkusu a vytrvalosti možno dnes hlas Leva počuť po celom svete.

PEUGEOT na WRC

Piesok, blato a prach: Objavte kráľovstvo, v ktorom PEUGEOT kraľoval desaťročia.

V roku 1978 po víťazstve na  Safari Rally (Keňa) s modelom 504 Safari coupe, PEUGEOT s modelom 205 T16 získal v seriáli Majstrovstiev sveta v rely v roku 1985 aj pohár konštruktérov – a to už pri svojej prvej účasti.

To však boli len prvé v dlhej sérii víťazstiev. Lev sa napokon na pódiu v úlohe víťaza ocitol vyše 48 krát, čím PEUGEOT svetu ukázal svoju vytrvalosť a spoľahlivosť v akomkoľvek teréne a na akomkoľvek povrchu.

LE MANS 1993

Existuje niečo lepšie, než stáť na pódiu?

V roku 1993 stáli na štarte legendárnych pretekov „24 hodín Le Mans“ tri autá značky PEUGEOT, konkrétne tri modely s označením 905.  Boli to posledné preteky predtým, ako sa PEUGEOT zapojil do seriálu Formula 1. Po ostrom súboji s toyotami sa ukázala obrovská dominancia  modelov PEUGEOT. Všetky tri sa dostali na stupne víťazov, ani jedno miesto na ňom neprenechali svojim súperom.

Po tomto slávnom víťazstve, ktoré sa zapísalo do dejín,  PEUGEOT ukončil svoje pôsobenie v Le Mans. A zrodila sa legenda…

6 titulov „AUTO ROKA“

Áno, PEUGEOT v nich opätovne zvíťazil v najprestížnejšej automobilovej ankete na svete a získal titul Auto roka!Modely 504, 405, 307, 308, 3008 a 208 dokázali poraziť všetkých konkurentov a získali v tejto ankete prvé miesto, pričom urobili z automobilky PEUGEOT prvú a zatiaľ jedinú automobilovú značku, ktorá sa môže pochváliť tým, že má v tom istom čase vo svojom portfóliu hneď tri modely, ktoré sa môžu hrdiť týmto prestížnym titulom!

Pre PEUGEOT nie je nič nemožné.

PIKES PEAK

„Najspektakulárnejšie“, najnebezpečnejšie a najostrejšie preteky do vrchu na svete.

Dvakrát po sebe, v rokoch 1988 a 1989, vyhral PEUGEOT 405 T16 medzinárodné preteky do vrchu Pikes Peak. Stalo sa tak 25 rokov predtým, ako sa lev opäť  postavil na stupeň víťazov.

Tým “levom” myslíme Sebastiena Loeba a jeho model 208 T16 z roku 2013. S ním dosiahol skutočný čas snov” – 8’13″878, čím pokoril predošlý rekord  a posunul latku na novú úroveň.

Type 1, 2 a 3

Objavte autá, ktoré stáli pri zrode automobilizmu!

Sme v roku 1889 a Paríž práve hostí Svetovú výstavu. PEUGEOT vo svojom stánku vystavuje prototyp parou poháňanej trojkolky.

Je to Type 1, prvé auto, ktoré vytvoril a predávalArmand PEUGEOT.  Neskôr sa Armand priklonil k názoru, že benzín predstavuje budúcnosť áut a vytvoril Type 2 a Type 3. Boli prvými svojho druhu a predalo sa z nich 64 kusov.

e-LEGEND

Legenda sa zrodila, keď sa minulosť stretla s budúcnosťou.

Parížsky autosalón, rok 2018. Okolo stánku značky PEUGEOT sa vytvoril početný dav.

Presne tam, kde sa nachádzala nesporne najväčšia hviezda celej šou: e-Legend, elektrický koncept, ktorého dizajn vzdával hold slávnemu modelu 504 coupé… a ktorý privádzal návštevníkov do vytrženia.

Už pár dní po jeho predstavení sa objavila online petícia, požadujúca jeho uvedenie do sériovej výroby, pričom ju podpísalo vyše 70-tisíc ľudí. Vskutku svetová premiéra.

PEUGEOT 205

Auto, ktoré jednoducho musíte milovať

V produkcii: 1983 – 1998,vyrobilo sa 5 278050 kusov

Píše sa rok 1983. V značke PEUGEOTsa zrodil idol, jedno z mála áut, pri ktorých bijú srdcia Francúzov rýchlejšie aj dnes: legendárny  model 205! Ultramoderný dizajn, štýl, ktorý nemal vo svojej dobe obdobu, prevedenie GTi, kabriolet, verzia Roland-Garros, 16 víťazstiev v seriáli Majstrovstiev sveta v rely a 2 v Rely Dakar.

Z modelu PEUGEOT 205 sa za 15 rokov predalo vyše 5 miliónov kusov…

Číslo 205 je pre značku skutočne ikonické.

“ŠARLATÁNI” NA INDY 500

Zistite, prečo traja mladí muži získali túto neobvyklú prezývku. A ako dokázali, že všetci ostatní sa mýlili.

Túto nelichotivú prezývku dostali traja mladí muži, o ktorých by sme jednoducho mohli povedať, že sa v prvej dekáde dvadsiateho storočia stali vynálezcami moderného závodného automobilu.

Georges Boillot, Jules Goux and Paolo Zuccarelli, všetci traja jazdci a mechanici zároveň, sa postavili proti názorom, ktoré presadzovali “oficiálni inžinieri značky PEUGOT” a vytvorili revolučné pretekárske auto – model L76.

V roku 1913 vzal Jules toto auto na najnáročnejšie a najprestížnejšie preteky svojej doby –  Indianapolis 500… A stal sa prvým Európanom, ktorý ich vyhral a porazil Američanov na ich domácej pôde.

PEUGEOT 404

Auto. Ikona.

V produkcii:  1960 – 1988, vyrobilo sa 2 885374 kusov

PEUGEOT 404 bol vytvorený pred 60 rokmi zázračnou ceruzkou Pininfarinu a okamžite sa stal ikonou:elegantný, moderný a nesmierne populárny sa stal predstaviteľom novej generácie francúzskych sedanov.

Vyrábal sa v prevedeniach sedan, vrátane novej verzie Super Luxe, ako kombi, kupé a kabriolet, spolu sa do roku 1988 predali približne tri milióny kusov.

ZAMESTNANCI

Je to jednoduché. Bez nich by PEUGEOT neexistoval.

Ak by bol Armand PEUGEOT stále s nami, videl by, ako sa rozšírila dobrodružná cesta, na ktorú sa kedysi vydal sám a ako dnes po nej kráča obrovské množstvo jeho spolupracovníkov.

Videl by, ako ich talent, kreativita a vášeň každý deň pomáhajú vo viac než 160 krajinách sveta nanovo vytvárať štandardy pre mobilitu budúcnosti.

Videl by, ako pracujú na viac než 110 rôznych pracovných pozíciách a že aj vďaka nim sa PEUGEOT  stal prvým automobilovým výrobcom, ktorý sa môže pochváliť tým, že má súčasne vo svojom portfóliu až tri modely, ktoré získali prestížnytitul “Auto roka”.

ECLIPSE 401

Zoznámte sa s vynálezom, ktorý prišiel so strechou!

V roku 1932 sníval muž menom Georges Paulin o jazde s vetrom vo vlasoch, avšak bez toho, aby si ju znepríjemňoval problémami, spojenými s nedostatočnou ochranou proti dažďu, ktoré mali všetky vtedajšie kabriolety. Preto vymyslel elektricky ovládanú pevnú výsuvnú strechu – hardtop.

PEUGEOT jeho patent kúpil a otestoval ho na modeloch 301, 401 a 601.

A výsledok?Modernizácia karosérie a veľa nových elegantných línií… ktoré priamo predznamenali svetový úspech modelu PEUGEOT 206 CC o 60 rokov neskôr!

V prípade záujmu nás kontaktujte: